Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 mai 2010

Localizare geografica

LOCALIZARE GEOGRAFICĂ


În aprilie 2004, judeţul Timiş s-a îmbogăţit cu un nou oraş – Recaş. Recaşul este situat la o distanţă de circa 23 km de Timişoara şi 37 km de Lugoj, pe drumul judeţean DN6 (european E70) şi magistrala feroviară 900 Timişoara – Bucureşti. Oraşul are acces şi la aeroportul internaţional Timişoara, aflat la 23 km distanţă.
Coordonatele geografice ale localităţii sunt 45°48´5´´ latitudine nordică şi 21°30´48´´ longitudine estică. Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 229, 88 km², unde predomină câmpia – Câmpia Lugojului – o câmpie golf la poalele Dealurilor de Vest şi a unor coline însorite, cu o înălţime maximă de 103 m peste nivelul mării. Clima este temperată de tranziţie, cu o uşoară influenţă mediteraneană, iernile fiind în general blânde, verile călduroase, toamnele lungi, cu precipitaţii ce satisfac cerinţele agriculturii şi cu vânt dominant din nord. Teritoriul oraşului este traversat la sud de râul Timiş şi de canalul Bega.
Zona este cunoscută în special pentru calitatea vinurilor sale. În ultimii ani activitatea economică a început să se diversifice.



Informaţii generale

Aşezare
Recaşul este situat la o distanţă de circa 23 km de Timişoara şi 37 km de Lugoj, pe drumul judeţean DN 6 (european E 70) şi magistrala feroviară 900 Timişoara – Bucureşti. Oraşul are acces şi la aeroportul internaţional Timişoara, aflat la 23 km distanţă.
Coordonatele geografice ale localităţii sunt 45°48´5´´ latitudine nordică şi 21°30´48´´ longitudine estică.

Vecini
Oraşul Recaş se învecinează cu satele aparţinătoare: Izvin, Herneacova, Petrovaselo, Bazoşu Vechi dar şi cu Şuştra – aparţinătoare de comuna Topolovăţu Mare.

Suprafaţă
Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 229, 88 km².

Populaţie
Ultimele date statistice arată o populaţie de 8.560 locuitori, cu o densitate de 37,41 locuitori/ km². Este un exemplu de diversitate etnică, aici trăind români, maghiari, sârbi, croaţi, germani, rromi şi alte naţionalităţi.

Localităţi
Oraşul Recaş are şase sate aparţinătoare: Izvin, Stanciova, Herneacova, Petrovaselo, Bazoşu Vechi şi Nadăş.

Relieful
Se caracterizează prin predominarea câmpiei – Câmpia Lugojului – o câmpie golf la poalele Dealurilor de Vest şi a unor coline însorite, cu o înălţime maximă de 103 m peste nivelul mării.

Clima
Este temperată de tranziţie, cu o uşoară influenţă mediteraneană, iernile fiind în general blânde, verile călduroase, toamnele lungi, cu precipitaţii ce satisfac cerinţele agriculturii şi cu vânt dominant din nord.

Cursurile de apă
Teritoriul oraşului este traversat la sud de râul Timiş şi de canalul Bega.

Obiective turistice

Edificii religioase
Biserici ortodoxe române în Recaş (1924), Izvin (1786), Nadăş (1901, biserica de lemn - sec.al XVIII-lea), Bazoş (1910), Stanciova (1927, capelă) şi Herneacova (1870); biserica ortodoxă sârbă din Petrovaselo; biserica greco-catolică din Izvin; biserici romano-catolice la Recaş (1918) şi Bazoş (1933); biserici baptiste în Recaş, Izvin şi Bazoş; biserica penticostală în Recaş. Manifestările cultural-religioase care se desfăşoară cuprind: Ruga în localităţile: Izvin (a doua zi după Sfintele Paşti); Bazoş (la o săptămână după Sfintele Paşti); Petrovaselo şi Stanciova (6 mai); Recaş (de Rusalii); Nadăş (25 iunie) şi Herneacova (26 octombrie - Sf. Dumitru). Ruga romano-catolică în localitatea Recaş: croaţi (24 iunie), maghiari (15 iulie), germani (1 octombrie).

Edificii culturale
Monumentul eroilor căzuţi la datorie în Primul  şi Al Doilea Război Mondial în localităţile Recaş, Bazoşu Vechi şi Izvin, iar la Petrovaselo plăci comemorative ale eroilor din Primul şi Al Doilea Război Mondial.
Oraşul Recaş se poate mândri cu Casa de Cultură „Ion Cojocar“ din Recaş, Muzeul de Istorie din Recaş, Biblioteca Orăşenească din Recaş, dar şi cu cămine culturale la Bazoş, Herneacova şi Petrovaselo.

Reţeaua de drumuri judeţene şi comunale
Natura drumurilor şi distanţa în km între centrul unităţii administrativ-teritoriale şi localităţile aparţinătoare:
DN 6 Recaş – Izvin = 4 km;
DC 147 Recaş – Bazoş = 9 km;
DC 75 Recaş – Petrovaselo = 6 km;
DJ 609E, DC 66 Recaş – Herneacova = 8 km;
DJ 609E, DC 66 Recaş – Stanciova = 14 km;
DJ 609 E, DC 66, 68 Recaş – Nadăş = 15 km.

Un comentariu:

  1. Multe salutari echipei LTR!
    Sunteti minunati si va multumesc pentru toate aceste informatii pe care toti recasenii se mandresc sa le citeasca. Ma bucur ca LICEUL TEORETIC RECAS se face vizibil pe internet astfel incat toti cei interesati de o buna educatie, de profesori de elita, de metode educative moderne, de servicii specializate de asistenta psihopedagogica, un mediu interactiv si stimulativ si dotari corespunzatoare au ocazia acum la Recas. Sper ca Valy Dragu ne va incanta cat de curand cu poze de la diverse activitati si evenimente!
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere

Suntem interesați de părerea dumneavoastră. Mulțumim